miercuri, 27 mai 2009

Finantari nerambursabile se transforma in fata-morgana

Statul roman este un stat corect, moral si generos atunci cand anunta cu urale si trambite alocarea de fonduri pentru programe dedicate societatii civile, pentru sprijinirea culturii si a altor domenii inaltatoare. Insa trambitele amutesc brusc atunci cand planurile menite sa propulseze statul roman pe un piedestal al filantropiei si al grijei pentru societate se transforma in neglijenta, bineinteles, din lipsa de fonduri. Statului roman iar, in acest caz, Ministerului Culturii si Cultelor, nu-i lipsesc doar fondurile nerambursabile, dar si cei sapte ani de acasa. Si cea mai recenta dovada este modul in care a anuntat sistarea sesiunii de finantari nerambursabile pentru 2009. Sau, mai bine zis, cum NU au anuntat aceasta decizie. Cu toate ca, la inceputul anului, site-urile dedicate programelor de finantare erau intesate cu anunturi despre oportunitatile oferite de Ministerul Culturii, decizia sistarii sesiunii de fianantari pe anul 2009 nu a fost anuntata deloc. Motivatia dnei Elena Manole, coordonator proiect a fost: „Nu puteam face publica o asemenea informatie, pentru ca nu este un subiect de lauda pentru minister. Nu putem striga in gura mare ca anul acesta nu avem fonduri pentru programe de acest gen”. De ce nu puteti face publica asemenea informatie? Pentru ca nu aveti nicio consideratie pentru eforturile atator organizatii care elaboreaza proiecte de zeci de pagini, fac devize ultra detaliate de cheltuieli, pregatesc parteneriate si structuri de colaborare, in detaliu?

Si APC, la fel ca multe alte asociatii, si-a valorificat ideile si creativitatea in scopul incropirii unui proiect pentru unul dintre programele de finantare. Daca nu aveam inspiratia de a telefona la minister, pentru niste clarificari, puteam linistiti trimite tot proiectul finalizat cap-coada... fara a avea nicio sansa de fructificare.

Unde a disparut grija pentru societatea civila? Unde sunt mormanele de fonduri pe care incompetentii de noi nu suntem capabili sa le accesam? Numai ipocrizia domniilor voastre, reprezentantii functionarimii publice, isi poate imagina ca eludarea situatiei reale si transmiterea exclusiva a informatiilor pozitive pot duce la schimbarea societatii romanesti si la cresterea performantei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii: