marți, 10 februarie 2009

Crazy Ideas!

Fii voluntar!

Demonstreaza ca esti tanar si capabil! Stim ca iti pasa de ce se intampla cu cei din breasla ta si vrei sa faci mai mult pentru ei. Stim ca ai vrea sa te implici si sa ajuti. Noi iti oferim cadrul potrivit pentru a-ti pune in valoare potentialul, filantropia si cei sapte ani de acasa. Daca vrei sa te incapatanezi impreuna cu noi pentru a face auzita vocea tinerilor din Romania, trimite-ne e-mail si hai repede la asociatie sa vezi cum te poti implica.

Voluntariat cu iz de performanta

Intotdeauna am avut o afinitate pentru activitati filantropice, cu accent pe voluntariat intr-un ONG. Simt ca imi dezvolt latura umana si imi las deoparte egoul, supraapreciat in societatea de azi. Ei bine, incepand din generala, ni s-a impus la cursul de educatie civica sa facem voluntariat la un orfelinat. De atunci am mai activat in ONG-uri axate pe democratie si pace in lume, am fost unul dintre organizatorii unui festival studentesc din Cluj, dar prima experienta mi-a ramas puternic inradacinata in constiinta, asa ca mi-am promis ca, la un moment dat, o sa infiez un copil.

Acum, fara intentia de a deochia Asociatia pentru Performanta si Cultura, spun cu mana pe inima ca am gasit, in sfarsit, ONG-ul care mi se potriveste. Nu degeaba lait-motivul asociatiei este performanta, pentru ca asta mi s-a oferit: posibilitatea de a ma dezvolta, de a realiza performanta si de a-i ajuta pe altii sa-si materializeze si sa-si continue performantele. Cand mi-am inceput activitatea aici, proiectul „Purmodeleaza” era in plina desfasurare. Mi s-a inmanat un teanc de dosare si informatii si am invatat sa coordonez si sa organizez actiuni. Imi amintesc ca mi-am sters sudoarea aproape o zi intreaga la confectionat tuburi pentru afise si ca am pornit la 3 noaptea cu Oana spre Bucuresti, pentru a organiza o conferinta cu marele inventator Iustin Capra, la Facultatea de Hidrotehnica. Locuieste la Balotesti, o comuna in apropierea capitalei, intr-o chilie de lemn, pe care, dupa multa stradanie si invartiri in cerc, am localizat-o. In fine, am fost fascinata de simplitatea si lipsa de infatuare cu care vorbea despre realizarile sale, Romania ideatica si tinerii care fumeaza din indolenta si lipsa de educatie. As vorbi (scrie) ore intregi despre cultura extraordinara pe care o poarta cu modestie Iustin Capra.

Ma voi rezuma la atat: e imposibil sa te plictisesti cu un asemenea om, care e capabil sa dezbata toate temele imaginabile, de la fizica cuantica la reincarnare si la teoriile karmei ale lui Lazarev. A doua „excursie” la Bucuresti a fost mai palpitanta si i-am lasat Dianei privilegiu de a dezvalui substraturile organizarii Salonului de Inventica din cadrul Targului International Gaudeamus. La ultimul eveniment, „Mosul cu mere”, organizat in parteneriat cu Imagine TACT, toti angajatii agentiei si-au exersat „abilitatile” de voluntari si au demonstrat ca ploaia nu poate sa submineze un eveniment caritabil. La sfarsit sudoarea noastra si-a primit trofeul: mere rosii, mari, dulci si caramelizate. Astept Craciunul urmator!

Dona

Creatie, inventivitate, prietenii

Timp de doua luni, m-am ocupat de tot ce a insemnat programul Purmodeleaza, cu ajutorul Donei si sub indrumarea Adinei. Printre activitati s-a numarat si participarea studentilor inscrisi in program la Salonul National de Creatie si Inventica pentru Tineret 2008. Salonul s-a desfasurat la Bucuresti iar noi ne-am dus acolo inarmati cu desene, planse, modele, laptopuri, prezentari in Power Point si discursul pregatit. Cu ocazia salonului i-am cunoscut si eu pe „micii creatori de inventii”, care nu doar ca au raspuns apelului nostru de a-si prezenta proiectele, ci au facut o treaba excelenta din asta.

Am stat in Micul Paris cinci zile, cinci zile pline de aventuri, rasete, oboseala si emotii in asteptarea anuntarii castigatorilor. Aventurile au inceput cu drumul spre Bucuresti, cu trenul de noapte, la cuseta, impreuna cu doi dintre participanti. Am ajuns la locul de cazare la timp pentru a lua micul dejun si pentru a ne imbarca spre Romexpo. A fost o experienta haioasa sa ii cunosc pe „copii” (asa i-am alintat) si sa ii strig dupa numele proiectelor lor. La Romexpo am avut parte de probleme, de compromisuri, de felicitari, de priviri de admiratie si de strangeri de mana. Ne prezentam dimineata la ora 9 si plecam de acolo epuizati la ora 8. Ca sa ii mai destind pe participanti, ii luam la ture de cumparat carti, aceasta fiind modalitatea prin care mi-am ingreunat considerabil bagajul.

Eu am avut grija ca fiecare dintre copii sa isi primeasca pachetelul cu mancare (click aici pentru faimoasele poze cu mancarea primita), ca standurile tuturor sa aiba vizibilitate pentru cei curiosi, ca toata lumea sa se trezeasca la timp pentru mic dejun si ca nici unul dintre ei sa nu piarda ora cinei. In timpul in care nu eram la Romexpo, am socializat si cu ceilalti participanti la salon, am aflat detalii de „dupa cortina” de la tinerii care mai participasera, am aflat despre expozitiile petrecute in alte tari, am spus bancuri, am facut schimb de adrese de mail (cativa dintre ei ne-au promis ca o sa participe in viitor la Purmodeleaza) si am ajuns sa legam prietenii, inclusiv sa ne cream porecle (eu m-am pricopsit cu tag-ul de „Fanta”, pentru ca mereu ceream sticla de Fanta). Privita ca o experienta, toata lumea a avut de castigat din ea: eu, pentru ca am avut posibilitatea de a-mi exercita abilitatile de coordonator de grup si participantii, pentru ca nu numai ca si-au facut cunoscute proiectele, ci si ca au castigat premii consistente. Apropo, copiii inca asteapta sa mearga in excursie la Barcelona, iar noi toti vrem sa ne primim banii de decont inapoi, poate macar de Paste sa ne putem cumpara un cadou frumos.

Diana

Castigatori ,,Pot ajuta?"


CASTIGATORI ARTA
Dumitrescu Mircea Alexandru
Vioară

Violonistul în vârstă de 10 ani din Bucureşti are un portofoliu impresionant, cu 12 premii I la concursuri naţionale şi internaţionale, recitaluri, cursuri de masterclass în străinătate. Toate acestea au fost obţinute însă prin multiple sacrificii. Din cauza dizabilităţilor tatălui, este sprijinit de bunica şi de profesoara lui, care i-a oferit cadoul vital: o vioară. „Este important fiecare ajutor primit, mai ales pentru concursurile internaţionale la care ne este foarte greu să ajungem, din raţiuni financiare”, mărturiseşte bunica lui, Elena. Sprijinul obţinut prin programul „Pot ajuta?” îi va acoperi cheltuielile pentru deplasarea la Festivalul Internaţional de Muzică din Cortemilia, Italia, în 21 octombrie.

Nicolae Mihăilă
Pian

Pentru pianistul de 16 ani importante nu sunt premiile, ci mesajul profund pe care îl transmite publicului. Este convins că talentul este un dar de la Dumnezeu, răsplătit cu 22 de premii naţionale şi internaţionale şi 18 concerte susţinute în compania Filarmonicilor din ţară şi străinătate, „Tata m-a învăţat că doar prin multă muncă pot ajunge sus. De aceea, sprijinul MOL a însemnat enorm pentru mine, întrucât am reuşit să obţin sponsorizarea necesară deplasării la Viena, unde voi urma cursuri de măiestrie pianistică”, a declarat Nicolae.

Grupul Instrumental „Giocosso”
Percuţie

Grupul este format din 15 membri cu vârste cuprinse între 7 şi 16 ani, cu aproape 70 de premii I, obţinute individual sau în grup şi cu multe visuri aproape utopice: „La concursuri participăm mai puţin decât ne-am dori, din lipsă de suport financiar. Nu dispunem de instrumente profesioniste de percuţie şi material didactic pentru diversificarea repertoriului”. Programul „Pot ajuta?” a venit în întâmpinarea acestor necesităţi, pentru ca drumul spre lansarea primului album să fie mai puţin anevoios.

CASTIGATORI SPORT
Foişor Mihaela-Veronica
Şah

Şahista timişoreană în vârstă de 14 ani s-a înscris în programul „Pot ajuta?” pentru finanţarea costurilor de deplasare la cel mai mare turneu european de şah, „Capelle la Grande”, desfăşurat în Franţa: „Acest turneu este cel mai mare pe plan mondial, îmi doresc să ajung campioană şi de aceea ajutorul obţinut prin acest program îmi foloseşte atât de mult. Sper să reuşesc sa facrealizabil acest vis”. Până în prezent a fost de trei ori campioană naţională, iar în 2003 a câştigat titlul de Campioană Europeană la Budva, Serbia-Muntenegru.

Bálint Bernadett
Tenis de masă

Tânăra din Sfântul Gheorghe a început să practice acest sport la vârsta de 6 ani. În prezent este Campioană Europeană şi a doua la nivel mondial, fiind învinsă de o chinezoaică la Campionatul European de mini-cadete din Strasbourg. Ea a primit sprijin financiar în cadrul programului „Pot ajuta?” întrucât la orizont se întrevăd multe alte competiţii naţionale şi internaţionale, organizate de International Table Tennis Federation. „Pentru şansa de a se întoarce de fiecare dată cu medalii, Bernadett are nevoie de ajutor financiar, în vederea acoperirii cheltuielilor pentru deplasare. Sprijinul MOL a însemnat foarte mult în acest sens”, ne-a povestit tatăl ei, Jozsef.

Ghilea Vasile Alexandru
Tenis de câmp

Tenismenul în vârstă de 15 ani, triplu medaliat cu aur, este favoritul numărul unu la Campionatul European pe echipe, care va avea loc în această toamnă, în Elveţia. Chiar dacă îşi doreşte foarte mult locul I, tânărul este conştient de sacrificiile pe care le presupune o carieră de sportiv: „Până acum am avut parte de suişuri şi coborâşuri, însă abia acum simt greutatea maximă pe umeri: saltul la seniori presupune un antrenament sporit şi multe piedici financiare”, a mărturisit Alexandru. Prin această sponsorizare, el va achiziţiona echipamentul necesar participării la Campionatul European, dar şi la alte competiţii naţionale şi internaţionale.

Radu Marius
Înot

Tânărul bucureştean este unul dintre cei mai talentaţi înotători români. Anul acesta intenţionează să participe la competiţii internaţionale în Austria, Germania, Serbia şi Ungaria, însă părinţii nu au posibilitatea de a-i acoperi cheltuielile. Radu a aplicat doi ani la rând în cadrul programului „Pot ajuta?”: „Participarea la competiţii mi-a fost foarte utilă pregătirii sportive. Fără sprijinul primit prin acest program, ar fi trebuit să renunţ la aceste competiţii, deoarece cheltuielile au fost mari” . Până acum rezultatele nu s-au lăsat aşteptate, întrucât Radu şi-a îmbogăţit palmaresul cu nouă medalii de aur, patru de argint si trei de bronz la competiţiile din străinătate.

Fii printre cei mai buni!

„Pot ajuta?” a descoperit tineri extrem de talentati si o mare parte dintre copiii supradotati al caror potential nu este fructificat de statul roman. Noua ni s-a oferit ocazia de a-i sprijini in activitatea sportiva sau artistica. Avand in vedere faptul ca Asociatia pentru Performanta si Cultura este la inceputul activitatii, programul MOL „Pot ajuta?” ne-a ajutat sa ne dezvoltam, sa ne facem remarcati in mass-media si sa afle alte ONG-uri de profil si potential finantatori de existenta noastra. Mai mult, am avut sansa de a descoperi tineri talentati, entuziasti, care prefera sa-si petreaca copilaria cu un instrument muzical in mana sau in fata tablei de sah. Si recompensele pe care care le primesc se numara in premii internationale si satisfactii sufletesti.